Mâna care dă viață. Fighting for life

Am ales să scriu despre cartea Fighting for life, în ciuda faptului că nu a apărut până acum într-o traducere românească și că ar putea fi destul de greu de achiziționat. Este însă o poveste de viață fascinantă și merită adusă în atenția cititorilor.

Am cumpărat cartea dintr-o librărie de limbă engleză din București, convins de descrierea de pe coperta 4, și am citit-o imediat ce am avut ocazia, adică în timpul unei călătorii de 11 ore cu trenul.

Fighting for life este autobiografia Sarei Josephine Baker, pionier al medicinei pediatrice americane, ce a trăit și activat la sfârșitul secolului al XIX-lea în New York. Dar cine a fost această Josephine Baker?

E evident că poartă același nume cu faimoasa dansatoare Josephine Baker, iar această coincidență i-a cauzat neplăceri în timpul unei vizite în Europa. Viața ei însă a curs pe cu totul alte coordonate decât cea a dansatoarei.

Sara Josephine Baker se naște într-un mic orășel din statul New York, într-o familie iubitoare. După moartea tatălui se simte obligată să le întrețină financiar pe mama și pe sora ei, așa că decide să se înscrie la școala medicală. Acolo pică un singur examen, cel legat de îngrijirea copilului, iar evenimentul îi schimbă cursul vieții.

Activitatea ei va fi legată de această ramură a medicinei, ea pregătindu-se pentru a servi ca inspector de sănătate în orașul New York. Imaginile de oraș steril și bine îngrijit pe care le avem astăzi despre marea metropolă americană contrastează cu realitatea anilor 1880-1910. Pe atunci, New York-ul era un oraș insalubru, suprapopulat, un focar de infecții, fiind populat de oameni veniți din toată lumea, aflați la cheremul lipsei de cunoștințe despre sănătate. Rezultatul direct a fost o rată enormă a mortalității infantile, fiind secerate mai bine de jumătate dintre viețile nou-născuților.

În acele circumstanțe a intervenit Sara Josephine Baker. Printr-o muncă neobosită, luptând împotriva administrației orașului, prea puțin interesată de binele oamenilor și îngrijorată mai degrabă de buget, publicitate și bătălia cu prejudecățile oamenilor, Baker începe să facă un pic de ordine. Popularizează o serie de cunoștințe elementare, dar vitale, în rândul mamelor care își priveau copiii stingându-se în fața lor, incapabile să acționeze. Fără a se lăuda, Baker trage de mai multe ori linie și, făcând socoteala, constată că, prin astfel de campanii, viața a nenumărați copii a fost salvată, grație trudei sale și ajutorului primit de la echipa ei de medici.

Autoarea recunoaște că realizările ei au provenit mai degrabă din observații și sugestii de bun-simț, decât dintr-o erudiție înaltă. A fost însă nevoie de cineva care să aibă curajul și răbdarea necesare să insiste până când oamenii s-au conformat și și-au schimbat obiceiurile. O singură persoană, înconjurată totuși de alții care i-au împărtășit idealurile, a luptat pentru viață și a învins. Exemplul dat de Sara Josephine Baker merită luat în considerare și urmat.

Pe lângă faptul că povestea ei de viață este impresionantă, Josephine Baker a fost și o bună scriitoare, deși unii consideră că, în scrierea autobiografiei sale, ar fi beneficiat și de sprijin din partea unui profesionist. Cartea, ce-i drept, curge ca un roman cu nenumărate întorsături de situație, în care momentele vesele alternează cu clipele solemne, acestea fiind dozate în așa fel încât cititorul nu se plictisește și nu lasă cartea din mână.

Fighting for life poate fi o bună lectură pentru cei care doresc să descopere mai multe despre viața acestei personalități din istoria Statelor Unite ale Americii.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii