Llosa: „Civilizația spectacolului”

Mario Vargas Llosa este unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani, laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură (2010) și un atent observator al lumii în care trăiește. Pasajul de mai jos, despre politică în zilele noastre, evidențiază o capcană în care cad mulți, spre bucuria unora.

Astăzi, în toate sondajele de opinie cu privire la politică, cei mai mulți cetățeni spun că e o activitate mediocră și murdară, care-i îndepărtează pe cei mai onești și capabili și recrutează mai ales nulități și șmecheri care văd în ea o metodă rapidă de a se îmbogăți. Asta nu se-ntâmplă doar în Lumea a Treia. Disprețul față de politică nu are limite în zilele noastre și e o urmare a unei realități incontestabile: cu variante și trăsături specifice fiecărei țări, în toată lumea aproape, atât în cea dezvoltată, cât și în cea subdezvoltată, nivelul intelectual, profesional și, fără-ndoială, moral al clasei politice a scăzut mult. Nu se-ntâmplă doar în regimuri dictatoriale. Democrațiile suferă aceeași uzură, a cărei urmare este dezinteresul pentru politică, reflectat în absenteismul electoral vizibil în aproape toate țările. Excepțiile sunt puține. Probabil că deja nu mai există societăți unde îndeletnicirile civice să-i atragă pe cei mai buni.

Cum s-a ajuns ca lumea întreagă să gândească exact ceea ce toți dictatorii și-au dorit să le inducă popoarelor pe care le-au supus, anume că politica este o activitate josnică?

E adevărat că în multe locuri politica este sau a devenit, într-adevăr, murdară și josnică. „Întotdeauna a fost așa”, zic pesimiștii și cinicii. Nu, nu e sigur că întotdeauna a fost și nici că acum este așa peste tot și în aceeași manieră. În multe țări și în multe perioade, activitatea civică a atins un prestigiu meritat pentru că aducea în sânul ei oameni valoroși și pentru că aspectele ei negative nu păreau să prevaleze în fața idealismului, cinstei și responsabilității clasei politice. Astăzi, aspectele negative ale vieții politice au fost amplificate exagerat și iresponsabil de presa de scandal, iar rezultatul este că opinia publică vede politica exact ca pe o îndeletnicire specifică persoanelor imorale, ineficiente și gata să se lase corupte.

 

(Fragment din Mario Vargas Llosa, Civilizația spectacolului, Editura Humanitas, 2016, pp. 129, 130)

Imagine: Rembrandt van Rijn Sindicii postăvarilor

 

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii