Lagom – o carte care te învață cum să ai o viață (mai) bună

Într-o traducere aproximativă, lagom ar putea fi sinonim cu moderație. Ce îl face însă un concept despre care merită să citești este că lagom este atitudinea care stă la baza întregii culturi suedeze.

Cartea Lolei A. Åkeström este departe de a fi un manual care să te învețe cum să iei decizii mai cumpătate. Însă recomand cu drag să fie citită în tihnă, cu instrumente de notat prin preajmă.

Prezentat drept secretul suedez al vieții fericite, lagom este, de fapt, principiul de bază al culturii suedeze. E drept, n-aș merge până la a spune că e o carte care-ți schimbă viața. Iar dacă pornești la drum cu dorința de a primi o rețetă, este foarte posibil să fii dezamăgit. Este și motivul pentru care mi-am dorit să povestesc despre cartea aceasta, deoarece sunt convinsă că, în mâinile cititorului potrivit, este o adevărată bijuterie.

Aș avea ceva de spus și despre ediția cărții. Toți cei care au îndrăgit Mica enciclopedie Hygge și Mica enciclopedie Lykke au motive de bucurie. Lagom aduce mai aproape spiritul suedez prin fotografii care te determină automat să pui Suedia pe lista țărilor pe care vrei să le vizitezi, fie că rezonezi sau nu cu ideile din carte.

Dar destul despre carte la modul general... Vreau să mă concentrez asupra a patru idei care mi-au rămas în urma lecturii.

 

Cea mai apropiată definiție uzuală este exact cantitatea potrivită

La fel ca în cazul termenului hygge, lagom (care, apropo, se pronunță ca law-gum) este folosit în limbajul de zi cu zi. Iar asta se aplică numeroaselor atribute din viața suedezilor, de la vremea de afară și până la gustul unui fel de mâncare. Mai mult însă, relațiile dintre oameni pot fi și ele descrise prin termenul suedez și la fel și diverse aspecte precum venituri, locul de muncă și acțiunile noastre, privite în ansamblu.

 

Lagom-ul meu poate să nu fie și lagom-ul tău, iar asta e perfect în regulă

Așa cum probabil v-ați aștepta, lagom este un termen extrem de subiectiv. Vă spuneam mai sus că se referă la modalitatea optimă care poate caracteriza un lucru. Altfel spus, pentru mine, o săptămână în care plouă în 60% din timp poate fi lagom – lucru care l-ar putea scandaliza pe un iubitor al verii. Lagom este un principiu care ne învață că este în regulă să fim diferiți și că trebuie să acceptăm asta.

 

Lagom se modifică în funcție de context

Aleg să o citez chiar pe autoare în acest caz, ea afirmând că „lagom se poate referi la calitate sau la cantitate, la pozitiv sau la negativ, la emoțional sau la apatic și poate însemna realism, logică sau bun-simț”. În consecință, dacă mi-aș dori ca o persoană care citește cartea asta să rămână cu o lecție după lectură, aceea este importanța găsirii propriului echilibru.

 

Întregul sistem suedez are la bază principiile lagom-ului

Am lăsat intenționat la final de articol aspectul acesta, deoarece atinge un alt motiv pentru care am vrut să povestesc despre cartea Lolei A. Åkeström: partea informațională referitoare la cultura și la modul de viață al suedezilor. Cartea este bogată în informații și exemple, iar eu o consider o lectură de trecut pe lista de așteptare pentru toți cei care vor să înțeleagă cum să trăiască mai sustenabil. Pentru că ceea ce ne învață poporul suedez prin intermediul acestui concept este că lucrurile perfecte sunt cele care îți satisfac ție nevoile, dar și că ești dator să respecți diferențele și lagom-ul oamenilor din preajma ta.

Recomand Lagom. Secretul suedez al vieții bune tuturor celor care și-au pus măcar o dată problema unui trai (mai) sustenabil și, în general, cititorilor care iubesc să afle mai multe despre alte culturi prin intermediul lecturii.