Intoxicație de litere. Ce-i prea mult strică

Cărțile pot reprezenta paradisul pe pământ pentru unele persoane: un refugiu din calea unor realități prea grele de suportat, un prieten sau un sfătuitor când nimeni altcineva nu pare să aibă răspunsul la unele întrebări, o șansă de a descoperi, de a ajunge acolo unde nici măcar nu poți spera că vei ajunge în realitate. Cărțile pot reprezenta, într-adevăr, o poartă deschisă spre lumi necuprinse și negrăite de lumea reală.Însă oricât de frumoasă pare această promisiune, există și un dezavantaj. În lume s-ar părea că tot ce este prea bun s-ar putea să nu fie chiar atât de bun pe cât pare la prima vedere. Există oare o stare, un moment în care să îți dai seama că cititul nu îți faci bine, ci mai degrabă rău? Că, ascunzându-te în spatele unor coperte frumos colorate, te pierzi pe tine? Să privim câteva feluri în care cititul poate afecta negativ o persoană.

  • Poți pierde contactul cu realitatea. Un prim pericol posibil pentru cei care aleg să citească în principal ficțiune este să intre atât de mult în lumea cărților încât să nu mai vrea să iasă afară. De multe ori lumile virtuale descrise sunt mult mai bune decât ceea ce este afară. Așa că cititorul se poate refugia într-o realitate paralelă. O astfel de persoană poate deveni un fel de Peter Pan modern, refuzând să se maturizeze și să accepte că viața nu înseamnă neapărat doar lucruri frumoase și ușoare.
  • Poate fi diminuată capacitatea de a gândi pentru tine: ce spun autorii e corect. Aceasta apare în cazul celor care aleg să citească operele marilor gânditori, însă nu trec dincolo de ele. Multe persoane își pun încrederea totală în autorii pe care îi citesc și aceștia devin literă de lege pentru ei. Orice spun ei este corect și nu poate fi greșit sau corectat de altcineva. Astfel este îngropată gândirea creativă și critică. Citind în acest mod, vei pierde independența formării propriilor opinii despre viață.
  • Poate afecta așteptările pe care le ai de la lume, privind lumea doar prin lentila operelor citite. Viziunea asupra vieții poate fi schimbată dacă ne bazăm mai mult pe ceea ce există în cărți și nu pe ceea ce trăim (sau nu trăim) și putem să ne înșelăm cu privire la ceea ce ar trebui sau pot să ne ofere oamenii în relațiile de afacere, dragoste sau prietenie.
  • Poate afecta relațiile cu ceilalți. Cu toții am trecut prin momentul acela în care vrem să mai citim încă o pagină. Dar dacă după aia mai vin încă o sută și asta se întâmplă în mod regulat, s-ar putea să fie o mică problemă. În timp, vei ajunge să preferi mai degrabă compania cărților decât a oamenilor. Este mult mai ușor să-i critici pe cei care folosesc gadgeturi și îi ignoră pe cei din jurul lor, dar la fel de ușor te poți pierde printre paginile unei cărți.
  • Poate avea un efect negativ asupra finanțelor. Unde intră o carte mai pot intra încă cinci. Unii pot dezvolta o pasiune în a colecționa cărțile, a le păstra și a le reciti. Sau a cumpăra cea mai nouă carte apărută la o anumită editură. În timp, acest lucru va fi resimțit la nivelul portofelului și, atâta vreme cât câștigul nu poate acoperi această gaură, ar putea fi o problemă destul de serioasă.

În cele din urmă, discuția nu este dacă să citim mai mult sau mai puțin. Fiecare dintre noi își stabilește limitele. Cititul în general este o acțiune care generează dorința de a continua. Transformat în obicei, el poate duce la transformări profunde în bine la nivelul mentalului și intelectului uman. Lectura reprezintă cea mai răspândită și cea mai sigură metodă de transmitere a informației și a cunoașterii de-a lungul istoriei. Problema vine atunci când această activitate devine citit de dragul cititului. Când își pierde funcția ei formativă sau recreativă, iar cititorul se pierde în simplul act al lecturii.Cititul poate aduce beneficii doar când crește, dezvoltă. Și pentru aceasta are nevoie de mai mulți factori, la fel ca o plantă. Prea mult soare, prea multă apă sau lipsa lor pot produce mutații sau o omoară. Există posibilitatea ca cititorul să nu vadă dincolo de lungul paginii și găsește bucurie doar acolo, nu în a da mai departe, în a schimba ce este strâmb. Și în acel moment este nevoie de un moment de pauză în care să închizi cărțile, cel puțin pentru un timp, și să o iei de la capăt, ascultând ce au de spus oamenii din jurul tău. Prin viu grai.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii