Hopul – mic ghid despre renunțare și perseverență

Important om de marketing și autorul a peste 18 bestselleruri internaționale, Seth Godin este unul dintre cei mai vânduți autori de cărți de business din lumea întreagă. Însă cărțile sale nu sunt adresate oamenilor de business sau de marketing, iar Hopul este un exemplu clar în acest sens.

 

Ce este Hopul?

Hopul este o carte greu de încadrat, deoarece este, în același timp, carte de marketing, lectură motivațională și manual care analizează și descrie comportamentul perseverenței și al renunțării. În ansamblu, e puțin mai lungă decât un articol de blog, iar ediția publicată la Editura Publica încape lejer într-un buzunar.

 

Poate o carte să te învețe când să renunți și când să perseverezi?

Sunt multe motive pentru care poți citi Hopul. O poți citi pentru că pare interesantă, pentru că e o lectură de-o oră, pentru că-ți place cum scrie Seth Godin sau pentru că ai nevoie reală să înțelegi unde te afli.

Întrebarea cea mai importantă este: poate o carte să te învețe când să renunți și când să perseverezi? Probabil. Cred că depinde foarte mult de locul pe care literatura motivațională îl are în viața ta. Cu toată sinceritatea vă spun că pe mine m-a ajutat să iau câteva decizii legate de carieră.

 

Timpul petrecut la coadă – o metaforă despre renunțare și perseverență

Mesajul lui Seth Godin este simplu: e ok să fii nervos din cauza programului tău sau să simți că te afli într-un impas. Însă îți ești dator ție să faci diferența între hopuri și situații fără ieșire. Iar cartea asta te poate ajuta să înțelegi câte ceva despre încercările la care te supune viața.

Partea mea preferată din carte este o paralelă între deciziile profesionale și personale pe care le luăm și comportamentul nostru din supermarket. Conform lui Seth Godin, există trei tipuri de oameni: cei care aleg cea mai scurtă coadă și rămân acolo, chiar dacă timpul de așteptare nu e cel pe care și-l imaginau la început; cei care aleg cea mai scurtă coadă și apoi se mută la o altă coadă scurtă, însă fac asta o singură dată; cei care aleg cea mai scurtă coadă și se mută de fiecare dată când văd o coadă mai scurtă.

Ce vrea Seth Godin să transmită de fapt este că e firesc să alegi cea mai scurtă coadă, dar ai grijă! Să o iei mereu de la capăt poate, de la un punct încolo, să nu-ți mai creeze oportunități, ci probleme.

 

Cui recomand Hopul?

Recomand Hopul atât celor care sunt în căutarea unei cărți motivaționale, cât și celor care lucrează în domeniul marketingului. Deși poate părea că maniera prezentării este una simplă, autorul este un as în surprinderea unor idei importante în cât mai puține cuvinte.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii