Harris: „Ce țară mișto e România!”

În contextul în care mulți români, tineri și nu numai, părăsesc România pentru a găsi o viață mai bună în altă parte, Humanitas a produs o carte (Cum să fii fericit în România) despre posibilitatea unei vieți fericite în această țară greu încercată. Căsătorită cu un român, Jean A. Harris este printre autorii care semnează textele volumului amintit. Locuiește de câțiva ani în România și are ceva de spus despre stima de sine a românilor și despre ce am putea face să schimbăm lucrurile. Citiți mai jos!

România este o țară cât se poate de mișto și, dacă aud pe cineva că-mi zice „păcat că-i populată”, urlu. Sau chestii gen: „Suntem hoți – am rămas corupți de pe vremea fanarioților.” Mă scuzați, oameni buni, dar nu sunteți chiar în halul ăsta de nasoli. De acord, mai dai și peste câte-o jigodie, dar România nu-i The Evil Empire. Vreți un nume pentru boala națională? Sunteți fraieri, fraților! Înghițiți prea multe. Cei mai mulți dintre voi nu prea reușesc să se prindă de mecanismele specifice prin care sunteți trași în piept, dar în general știți că sistemul funcționează după principiul „alba-neagra”. Unii dintre cetățenii voștri, care vor rămâne anonimi, ajung, firește, la concluzia că se merită să-și tragă măcar o parte din ceea ce li s-ar cuveni de drept prin tot felul de mici găinării, ceea ce nu ajută de fapt pe nimeni. În mare, această practică dă economia peste cap și mai și dă-n cap respectului de sine la nivel național.

Și totuși. Toate astea se pot repara prin educație și prin asimilarea conceptului de Enlightened Self-Interest – interesul personal elevat la rangul de slujire dezinteresată a comunității. OK, vă bântuie încă mahmureala tranziției și a epocii comuniste și a reîntoarcerii la daci, dar, recunoașteți, oameni buni – în afara locului de muncă sunteți drăguți. Frumoși. Talentați. Iubitori de muzică. Prietenoși. Peisajul este spectaculos, iar mâncarea – de milioane. Atunci de ce să nu fiți fericiți în România? Ar putea fi mai rău. V-ați putea trezi în Statele Unite discutând despre bombe termonucleare.

 

(Fragment din Jean A. Harris, „Ce țară mișto e România!” în Cum să fii fericit în România, Humanitas, 2017, p. 98)

Imagine: Henri MatisseIa românească