Guyard: „33 de lecții de filozofie de și pentru băieții răi”

Alain Guyard este profesor de filosofie și filosof. El însuși un băiat rău, a scris cartea aceasta pentru cei asemenea lui. Limbajul său colorat nu menajează nici filosofii pe care îi aduce în discuție, nici lumea în care trăiește, nici cititorii cărții, dar, astfel, ideile filosofice primesc un aer proaspăt și devin relevante. Citiți în continuare câteva gânduri ale lui Guyard despre George Orwell.

Când zici Orwell, zici 1984 și Ferma animalelor. Toată lumea știe asta. Dar trebuie să îl recitești în lumina operei Omagiu Cataloniei, cea mai frumoasă carte a sa. Citește-i și articolele, împrăștiate peste tot. Trebuie să citești tot ce înseamnă proza lui Orwell, nu cea de ficțiune… Pentru că autorul este, în primul rând, un adevărat jurnalist de teren. Să vezi cum îți ia la puricat limba politicienilor! Să vezi cum îți arată distrugerea culturii populare de către cultura mediatică! Să vezi cum îți explică metodele prin care elitele care s-au ridicat contra poporului au încercat să-i șubrezească instinctul de solidaritate pentru a-l distruge apoi mai ușor… În final, va fi răpus de ghinion. Și de pneumonia contractată când trăia pe străzi. Și de glonțul încasat pe frontul Spaniei anarhiste.

Se duce la sanatoriu ca să-și trateze plămânii nenorociți de tutun, acolo se și însoară, se extaziază citind Divina Comedie, expectorează o ultimă oară o flegmă groasă ca o stridie și pang!... așa își ia el rămas-bun de la viață… S-au iubit doar trei luni cei doi… Chiar nu e corect… Avea o față care îl prevestea drept un bunic admirabil, îmbrăcat în catifea reiată, într-o căsuță cu boltă de trandafiri, jucându-se cu nepoții pe genunchi, cu găini ciugulind primprejur… Dar nu, l-a luat Doamna cea hâdă, care întotdeauna râde la urmă…

Nu știu cum e la voi, dar pe mine logodna asta în mijlocul tuberculoșilor în veriere scăldate în soare, al infirmierelor în halat apretat care trec de ici-colo ca niște suflete albe, tăcute și binevoitoare, cu Infernul lui Dante murmurat cu o ultimă suflare, care se pierde în urechea amantei, toate astea mă fac să mă bușească lacrimile și mă întristează, dar e o imagine frumoasă (…).

 

(Fragment din Alain Guyard, 33 de lecții de filozofie de și pentru băieții răi, Baroque Books & Arts, 2014, pp. 219, 220)

Imagine: Frans HalsPortretul unui cuplu; Probabil, Isaac Abrahamsz Massa și Beatrix van der Laen

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii