Goldstein: „Viață fără limite”

Explorând întrebări existențiale, scriitorul american Clifford Goldstein face o apologie a credinței creștine, bazată pe logică și argumente. Cartea lui este rodul efortului de a simplifica și limpezi pentru un public cât mai larg lucruri ce definesc existența umană, fie că sunt crezute, fie că sunt respinse. Citiți în continuare câteva gânduri despre izvorul moralității.

De ce spun acest lucru? Dacă moralitatea este „orizontală”, izvorând din natura umană și nefiind pusă acolo de ceva din exterior, cum ar fi Dumnezeu, atunci ce temei avem să condamnăm crima, tortura, furtul, incestul și așa mai departe dacă într-o anumită cultură astfel de lucruri sunt acceptate ca fiind morale, legale și poate chiar onorabile?

Să presupunem că o națiune susține că, pentru binele propriu, trebuie să ucidă un copil de 3 ani cu părul roșcat, iar marea majoritate a populației este de acord cu această lege, până într-acolo încât o includ chiar în constituție. Cei mai mulți dintre noi ar argumenta totuși că nu este un lucru corect. Dar dacă, în ciuda numărului mare de oameni care o aprobă (fie chiar și lumea întreagă), rămânem totuși încredințați că este un lucru greșit, atunci există cu siguranță o moralitate care transcende cultura, legea și tradiția, o moralitate care există într-un tărâm dincolo de cel uman. Și de unde ar putea veni un astfel de concept al binelui și al răului dacă nu de la Dumnezeu? Cu siguranță că nu s-a născut dintr-o confluență întâmplătoare de molecule și substanțe chimice, nu-i așa?

Din nou, dacă ne amintim de principiul lui Clifford („Este întotdeauna greșit, oriunde și pentru oricine, să creadă ceva bazându-se pe dovezi insuficiente”), atunci a presupune că moralitatea a luat naștere în mod accidental din niște substanțe chimice pare să violeze acest principiu, nu-i așa? La urma urmelor, ce dovadă avem că substanțele chimice neînsuflețite (carbon, hidrogen, oxigen, azot) ar putea vreodată, prin ele însele, să producă o moralitate transcendentă?

Dacă acceptăm o moralitate care transcende cultura și tradiția, care nu este o născocire umană, la fel cum nu sunt nici legile care guvernează mișcările planetelor, atunci se nasc două noi întrebări: (1) Ce este acest cod moral? (2) Care sunt urmările încălcării sale?

 

(Fragment din Clifford Goldstein, Viață fără limite, Editura Viață și Sănătate, 2013, p. 56)

Imagine: August Allebé – Devreme, la biserică

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii