Gaudeamus bate la uși! Ce cumpără pasionații de istorie

Se simte freamătul apropierii celui mai mare târg literar al anului, Gaudeamus 2018 (14-18 noiembrie), când sub cupola de la Romexpo (București) se va strânge aproape toată lumea bună a cărții pentru a expune, întâi de toate, cele mai noi produse editoriale. Nu cred că greșesc vorbind despre un anumit spirit al Târgului Internațional Gaudeamus – mă refer la simțământul de a fi în mijlocul acestui festival al literei și paginii, de a fi înconjurat de mii de volume diverse, fascinante, cu vino-ncoa.

La târg vor apărea și vor fi scoase în față cele mai noi volume ale editurilor, fie ele mari sau mici, atrăgând un public variat. În rândurile de mai jos am să mă opresc mai ales asupra cărților care ar putea fi de interes pentru publicul pasionat de istorie, națională sau universală, și voi menționa câteva titluri care merită atenția noastră și care ar putea să ne convingă ușor să deschidem portofelul.

Încep cu Editura Humanitas. O primă carte interesantă este albumul Bucureștiul mutilat, de Andrei Pandele, care strânge crâmpeie fotografice ale prefacerilor proletare ce au dus la modificarea radicală a geografiei spirituale a Capitalei. Aș menționa și reeditarea unei cărți scrise de Neagu Djuvara și ilustrată de Radu Olteanu, Mircea cel Mare și luptele sale cu turcii, lucrare destinată evident unui public mai tânăr. În aceeași categorie de public intră și Galen și începuturile medicinei, de Jeanne Bendick, o carte al cărei titlu spune totul.

Trecând la cărți mai grele, mi-a atras atenția volumul Două veacuri de populism românesc al lui Robert Adam, o carte necesară în orice vreme pentru a înțelege trecutul și prezentul. O altă carte este Cucerirea Munților Stâncoși. Cum determină geografia rolul Americii în lume, semnată de Robert Kaplan, un must have pentru cei care vor să înțeleagă relația dintre geografie și politică, respectiv geopolitica. Nu pot trece nici pe lângă o carte monumentală, primul volum dintr-o trilogie, O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică. Călăii. Aceasta a fost scrisă de Thierry Wolton, care ne propune 1.000 de pagini în care să înțelegem istoria acestui important fenomen al secolului al XX-lea.

Editura Polirom scoate înaintea publicului o nouă carte a faimosului Niall Fergusson, Piața și turnul. Rețele, ierarhii și lupta pentru putere, ce se anunță atractivă, după cum sugerează chiar titlul. Iar pentru cei cărora le plac plimbările nu pot să nu recomand, de la aceeași editură, Călători români și călătoriile lor în secolul al XIX-lea, o antologie a românilor... plimbăreți. Nu în ultimul rând amintesc și o lucrare a lui Adrian Cioroianu, Un centenar și mai multe teme pentru acasă. Ce au învățat și nu au învățat românii din ultimul secol de istorie – un titlu semnat de un profesor, un conținut de neratat.

Nemira vine cu cel puțin două cărți: Istoria cuplurilor regale de Jean-François Solon, pentru cei care vor să cunoască fața tandră și romantică a trecutului, și Femei în știință. 50 de femei temerare care au schimbat lumea de Rachel Ignotofsky, pentru aceia care caută inspirație.

În rafturile Editurii Trei vom găsi o biografie a controversatului rege german Ludovic al II-lea al Bavariei sau Regele nebun, scrisă de la fel de faimosul povestitor Jean Des Cars.

Editura Litera ne propune spre citit cartea Trenul lui Lenin. Călătoria care a schimbat cursul istoriei, de Catherine Merridale, autoarea aruncând o privire asupra unui punct focal al istoriei recente. Pentru pasionații de istorie contemporană cu dare de mână menționez și două enciclopedii DK care tratează fiecare câte unul dintre cele două războaie mondiale.

Lista ar putea continua. Sunt atâtea edituri care participă la Gaudeamus și multe vor avea cărți de istorie. Romexpo e mare, zilele sunt lungi, iar standurile, multe. Sper ca lista de mai sus să vă inspire și nu uitați să verificați și oferta celorlalte edituri, care, deși nu beneficiază de resurse pentru a promova intens cărțile publicate, pot aduce la târg fie titluri noi, fie titluri vechi, poate chiar unele care au lipsit o vreme din stoc. Dincolo de listele pregătite dinainte, e bine să nu uităm că o parte din farmecul Gaudeamusului vine din întâlnirile neașteptate cu cărți despre a căror existență n-am avut idee.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii