Frankl: „Strigătul neauzit pentru sensul vieții”

Probabil cea mai cunoscută dintre cărțile lui Viktor Frankl este Omul în căutarea sensului vieții, operă fundamentată pe experiența faimosului logoterapeut ca prizonier în lagărul de la Auschwitz. Meteor Publishing a publicat și Strigătul neauzit pentru sensul vieții, lucrare ce aprofundează mai departe subiectul din cartea anterioară. Citiți mai jos un scurt pasaj din carte!

Omul deține așadar o voință de sens, dar deține de asemenea și un sens al vieții? Cu alte cuvinte, după ce ne-am ocupat de aspectul teoretic-motivațional al logoterapiei, ne vom ocupa acum de „logoteorie”, adică de teoria logoterapiei despre sens. Și, pentru început, ne vom întreba mai întâi dacă un logoterapeut poate imprima un sens. Aș spune că în primul rând el ar trebui să aibă grijă ca sensul să nu fie îndepărtat – deoarece exact asta face reducționismul. În următoarele capitole, ca și în alte cărți ale mele, sunt citate numeroase exemple.

Dați-mi voie să reamintesc doar un incident al cărui protagonist am fost pe când aveam treisprezece ani. Profesorul meu de biologie se plimba printre rândurile de bănci și le spunea elevilor săi că, în esență, viața nu era decât un proces de ardere, un proces de oxidare. Eu am sărit în picioare și, fără să cer permisiune, așa cum se obișnuia pe atunci, l-am întrebat:

— Ce sens are, atunci, viața?

Bineînțeles că n-a putut răspunde, deoarece era reducționist.

Întrebarea este cum îi ajutăm pe oamenii care sunt disperați din cauza aparentei lipse a sensului vieții? Am spus din capul locului că valorile dispar deoarece sunt transmise de tradiții, iar noi ne confruntăm cu o destrămare a tradițiilor. Chiar și așa, eu cred că este posibil încă să găsim sensuri. Realitatea se prezintă întotdeauna sub forma unei situații concrete specifice, și deoarece fiecare situație de viață este unică, rezultă că și sensul unei situații trebuie să fie unic. Prin urmare, n-ar fi nici măcar posibil ca sensurile să fie transmise prin tradiții. Doar valorile – care pot fi definite ca sensuri universale – pot fi afectate de destrămarea tradițiilor.

S-ar putea spune că instinctele sunt transmise prin intermediul genelor, iar valorile sunt transmise prin intermediul tradițiilor, dar că sensurile, fiind unice, sunt o chestiune de descoperire personală. Ele trebuie căutate și găsite de individ, iar asemenea descoperiri de sensuri unice, așa cum înțelegem acum, vor fi posibile chiar dacă ar dispărea complet toate valorile universale. Ca să rezum: valorile au murit, trăiască sensurile!

 

(Fragment din Viktor Emil Frankl, Strigătul neauzit pentru sensul vieții: psihoterapie și umanism, Meteor Publishing, 2018, pp. 29, 30)

Imagine: Andy Warhol Opt Elviși

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii