Cărțile cu care trebuie să te întâlnești măcar o dată în viață

Majoritatea cărților citite sunt precum apa care se scurge în aval. Unele totuși sunt ca niște pietre, adică solide și capabile să rămână pe loc, să lase ceva în urma lor. Consider că titlurile de mai jos se încadrează în această categorie.

Cel mai important lucru este să deschizi lista, să pornești la drum. Cu cât citești mai mult, cu atât cresc șansele de a găsi alte cărți pe care să le adaugi listei. Pentru moment, lista mea este următoarea…

 

Cei trei muschetari, de Alexandre Dumas. O carte clasică despre prietenie, aventură, risc și exuberanță. Cu cât ești mai tânăr, cu atât o apreciezi mai mult. Asta nu înseamnă că își pierde parfumul odată cu înaintarea cititorului în vârstă.

 

Minunata lume nouă, de Aldous Huxley. E antiteza cărții lui Orwell. Aici, plăcerea devine tiranul în fața căruia se pleacă omenirea. Un avertisment important, demn de luat în seamă.

 

Iliada și Odiseea, de Homer. Luate la pachet, aceste opere reprezintă unul dintre punctele de origine ale culturii europene, ce au influențat numeroși scriitori prin fascinanta poveste a unui război și a unui exil impuse de zeii Olimpului.

 

Cronicile din Narnia, de C.S. Lewis. Scurte, cele 7 volume oferă o panoramă fascinantă a unei realități de-a dreptul magice. Nu vei mai putea privi niciodată un șifonier cu aceeași ochi.

 

Amintiri din copilărie, de Ion Creangă. Esența bucuriei de a fi copil, de a trăi acele mici plăceri care tind să se piardă odată cu lăsarea în urmă a celei mai frumoase dintre vârste.

 

Dumineca orbului, de Cezar Petrescu. Un roman în care personajele sunt apropiate și îndepărtate într-un dans al sorții și al deciziilor, o carte care vorbește atât de bine despre melancoliile și speranțele vieții.

 

Mizerabilii, de Victor Hugo. Este una dintre capodoperele literaturii universale. Un univers în sine.

 

Eu sunt Malala, de Malala Yousafzai. O poveste de viață, care poate fi o sursă de inspirație în ceea ce privește curajul de a sta drept, apărând cauza pe care o consideri bună.

 

Civilizaţii şi tipare istorice. Un studiu comparat al civilizaţiilor, de Neagu Djuvara. O carte de specialitate, dar care oferă o perspectivă completă asupra evoluției istorice a societăților trecutului.

 

Partea nevăzută decide totul, de Horia-Roman Patapievici. Cuprinde eseuri despre lucruri ce nu sar în evidență, dar care reprezintă stâlpii pe care ne construim viețile.

 

100 de meditații din închisoare, de Richard Wurmbrand. Întemnițat din cauza credinței sale, pastorul Wurmbrand își păstrează mințile accesând Biblia ca izvor al puterii și speranței.

 

Panta rhei, de Vasili Grossman. Fascinantă în argumentații și cutremurătoare în descrieri, aceasta este o carte a împăcării și a resemnării printre ruinele utopiei comuniste.

 

Narcis și Gură-de-Aur, de Herman Hesse. Maestru în a înfățișa portrete umane puternice, Hesse compune imaginea peregrinului, a celui care rătăcește, căutându-și locul în lume și încercând să-și înțeleagă rostul.  

 

Omul etern, de G.K. Chesterton. O fascinantă reinterpretare și analiză a religiei în general, văzută de autor ca o căutare de către om a nevăzutului, a simțitului. Ca încununare a acestei căutări, nevăzutul s-a făcut vizibil într-o peșteră din vechea Palestină.

 

Muntele vrăjit, de Thomas Mann. Supranumit marele roman despre nimic, este o amplă analiză a societății dinaintea Primului Război Mondial, dar și a marilor întrebări legate de existența umană.

 

Către sine, de Marcus Aurelius. O culegere cu gânduri ale împăratului roman, care îndeamnă mereu spre găsirea echilibrului, ca ideal în viață.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii