Carnegie Training: „Cum să devii remarcabil”

Cartea Cum să devii remarcabil, din care este preluat fragmentul de mai jos, are la bază unele dintre ideile renumitului trainer Dale Carnegie. Fragmentul vorbește despre un subiect care va fi întotdeauna important pentru orice societate: generozitatea.

Acum mai bine de 20 de ani, regretatul Paul Newman a decis că a ajuns în punctul în care nu-și va mai face griji în privința banilor. El și un prieten de-al lui au avut ideea să înceapă să comercializeze o marcă de sos de spaghete. Cei care se ocupau de publicitate au propus ca numele și fotografia lui Paul să fie puse pe sticlă. Însă, chiar și după câteva decenii de film, Paul Newman nu simțea deloc nevoia să-și pună fotografia pe sticla de sos, așa cum nu simțea de altfel nevoia să aibă mai mulți bani. Dar i-a venit altă idee. Sosul de spaghete va fi scos pe piață, fotografia lui va fi pusă pe sticlă, iar banii obținuți vor fi folosiți pentru acțiuni caritabile.

Compania a început afacerea într-un mod neoficial, neplanificat. Dar a avut publicitate. În toată țara, când oamenii au văzut poza cu Paul Newman pe sticla de sos de spaghete, au preferat-o pe aceasta în locul altora. De ce? Pentru că sperau că are un gust mai bun? Nu, au cumpărat-o pentru că știau că profitul va fi utilizat în scopuri caritabile. Au vrut să participe și ei la acest efort plin de generozitate. Credeți sau nu, așa funcționează lucrurile.

Linia de produse alimentare a lui Paul Newman a contribuit la acțiuni caritabile cu aproximativ 300 de milioane de dolari. Paul Newman și partenerul său au creat-o fără nicio intenție de a câștiga bani. Acesta a fost motivul succesului? Ce credeți? Ar fi cumpărat oamenii produsele dacă ar fi știut că banii vor fi folosiți de faimosul actor pentru a cumpăra o nouă casă sau mașină? Ei au cumpărat sosul de spaghete tocmai pentru că erau convinși că nu se va întâmpla asta. Puteți fi siguri că aceasta este o regulă de fier în economie, precum și în orice aspect al vieții. Generozitatea are un efect multiplicator. O poți duce la bancă, dar depunerea nu o faci în contul tău.

A șasea idee pe care o prezentăm este, în anumite privințe, cea mai eficientă și mai interesantă. Generozitatea generează prosperitate. „A dărui” se transformă în „a primi”. Generozitatea este o investiție, una dintre cele mai bune pe care le puteți face.

Ar fi interesant să aducem dovezi cu o mulțime de fapte și de cifre. Nu avem astfel de date, dar mulți oameni știu, din instinct, că dăruirea reprezintă o investiție. Sir John Templeton, unul dintre oamenii cei mai bogați din lume, declara: „Generozitatea a fost întotdeauna cea mai bună investiție, singura care aduce beneficii minunate.” De ce oare?

 

(Fragment din Dale Carnegie Training, Cum să devii remarcabil. Fii o persoană de neuitat căreia nimeni nu îi poate rezista, Curtea Veche Publishing, 2018, pp. 201, 202)

Imagine: Mike BrennanSperanța apei potabile

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii