Bookfest București 2018: ce e bine de știut

Salonul Internațional de Carte Bookfest – București 2018 își deschide larg ușile pentru vizitatorii de orice vârstă, sex, religie și profesie, români, aromâni și imigranți, în data de 30 mai a.c. Editurile s-au aliniat la linia de start și, chiar dacă unele par să aibă oferte mai atractive decât altele, gusturile publicului sunt suficient de diverse încât fiecare editură să aibă șansa ei.

Organizatorii salonului internațional de carte încearcă să atragă publicul prin cantitate, prin cifre, prin numere. Cel puțin asta lasă impresia mesajele lansate în spațiul public: „Cel mai mare Bookfest din istorie!”; „Peste 15.000 de metri pătrați destinați cărții!”; „Peste 150 de expozanți!”; „Reduceri de până la 80%!”; „Sute de evenimente!”; „Circa un milion de cărți disponibile la standuri!”. Vă spun însă că în spatele acestor „cârlige” se ascund multe emoții, poate chiar și temeri. În România, o știm cu toții, nu prea se citește. „Ai noștri” se înghesuie mai degrabă la terase decât prin librării. Multe edituri, exceptându-le pe cele mari, vizibile și cu un public fidel, se luptă să rămână în viață.

 

Câteva sugestii

Pentru început, trec în „revistă online” câteva sugestii pentru cei care și-au propus să viziteze salonul de carte, poate chiar să petreacă acolo mai multe ore, cu speranța că și cei indeciși vor vota cu… cartea.

În primul rând, nu vă grăbiți să cumpărați. Chiar dacă vă cade cu tronc o carte sau alta, luați-vă timp să treceți pe la toate standurile. Din proprie experiență vă spun că deciziile de achiziție se schimbă și e mai bine să nu goliți portmoneul prea repede, cedând primei ispite. Ideal este să vă notați (nu doar în gând, ci în telefon sau pe un bilețel) ce titluri v-au atras atenția și la ce editură le-ați văzut. La final, puteți revedea lista și, în funcție de buget, să decideți ce v-ar plăcea cel mai mult și ce titluri mai suportă amânare.

În al doilea rând, țineți cont de faptul că Bookfest nu înseamnă doar cărți multe și prețuri reduse. Înseamnă și evenimente, ocazii de a cunoaște oameni, de a întâlni autori, de a cere autografe etc. Nu ar fi rău să consultați listele cu evenimente ale editurilor (anunțate de obicei pe paginile web și paginile de Facebook ale acestora, dar și pe pagina de Facebook a salonului de carte și pe site-ul Bookfest) înainte de a merge la salonul de carte. Puteți afla astfel ce se va întâmpla în ziua și în intervalul orar când vă veți afla acolo.

În cazul în care aveți un prieten, o prietenă, un grup de prieteni, o rudă în vizită etc., etc., Bookfestul poate fi o opțiune de petrecere a timpului (cu folos). Bucureștiul nu înseamnă doar Palatul Parlamentului și terasele care (din păcate) au umplut până la refuz străduțele din Centrul Vechi.

O întrebare bună este: În ce zi să mergem la Bookfest? Din punctul meu de vedere, prima zi, miercuri, este cea mai bună pentru cei care vor să evite aglomerația. Este în mijlocul săptămânii, iar oamenii nu se înghesuie încă. Are însă și unele dezavantaje. În prima zi se mai întâmplă să nu fie încă disponibile toate noutățile editoriale anunțate, iar unele standuri sunt încă în curs de aranjare. Rețineți că vineri, 1 Iunie, va fi o zi liberă pentru toți românii. Organizatorii Bookfest au anunțat că salonul de carte va include și un Bookfest Junior, respectiv un spațiu special aranjat pentru copii. E de așteptat să fie aglomerat și atunci. Și la fel va fi și în weekend.

 

Noutăți editoriale

Majoritatea editurilor fac eforturi serioase să poată fi prezente la astfel de evenimente cu noutăți editoriale cât mai atractive. Până la urmă, este firesc ca publicul să fie atras mai ales de titlurile noi. Dacă aveți timp, puteți vizita site-urile editurilor preferate ca să verificați ce cărți noi au în pregătire. Este util să mergeți la salonul de carte cu temele făcute.

Grupul editorial ART (cu toate imprinturile sale) a anunțat multe noutăți. Dicționar de idei primite de-a gata, de Gustave Flaubert, îmbracă o haină nouă, hardcover, cu ilustrații de Mircea Pop. Două romane grafice celebre își vor face intrarea pe piața de carte românească: Watchmen, de Alan Moore și David Gibbons, și V de la Vendetta, de Alan Moore și David Lloyd. Trebuie amintită și reeditarea romanului Mai este oare acesta un om?, de Primo Levi, publicat cu ani în urmă de Polirom. În seria de autor Dostoievski apare Crocodilul. Iubitorilor de BD-uri li se aduce al doilea volum din seria cu Asterix și Obelix, respectiv Asterix și cosorul de aur, de Rene Goscinny și Albert Uderzzo.

Cei de la Polirom vor aduce primul volum al unui nou roman de Haruki Murakami, Uciderea comandorului. Vor avea mai multe romane din seria de autor Albert Camus: Fața și reversul; Exilul și împărăția etc. Amintesc și noua ediție a romanului lui Ken Kesey Zbor deasupra unui cuib de cuci.

Editura Humanitas va fi prezentă, de asemenea, cu titluri apărute recent și cu titluri nou-nouțe, între care: Sibiul veacului al XVI-lea, de Pakucs-Willcocks Maria; Istoria Chinei moderne, de Fenby Jonathan; Jurnalul unei epoci. 1926-1935, de Denis de Rougemont.

Nu puteți rata nici standurile Editurii Nemira, unde veți găsi cel mai nou roman al lui Julian Barnes, Singura poveste.

 

Invitat special

Și în 2018 va fi un invitat special, respectiv Statele Unite ale Americii. Sunt multe edituri românești care au tradus și publicat autori și titluri de peste ocean, așa că nu vor fi dificultăți în ce privește reprezentarea invitatului și organizarea de evenimente. Este totuși bine să știți că Mark Twain nu va fi prezent.

 

Program de vizitare

Salonul Internațional de Carte Bookfest (ediția București 2018) își va deschide ușile (că porți nu are) în perioada 30 mai – 3 iunie la Romexpo, în pavilionul B2. Programul de vizitare începe zilnic la ora 10 și durează până la ora 20, excepție făcând zilele de 1 și 2 iunie, când vizitatorii vor putea sta printre cărți până la ora 21.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii