Bijuteria Coroanei. Regina Victoria

Secolul al XIX-lea a fost, fără doar și poate, englez. Înainte ca Statele Unite să preia inițiativa, Imperiul Britanic a fost principala putere politică a lumii și un centru cultural fără seamăn. La fel ca Imperiul Roman în Antichitate, Marea Britanie a diseminat valorile civilizației occidentale din Canada până în Australia și din Africa de Sud până în India. Într-o mare parte a perioadei respective, pe tronul său s-a aflat un singur monarh: Regina Victoria I, ajunsă și împărăteasă a Indiei.

Matthew Dennison, jurnalist și autor de cărți istorice, i-a dedicat acestei figuri importante cartea Regina Victoria. Secretele unei epoci – o scurtă și satisfăcătoare biografie a puternicei suverane britanice.

Aș spune din start că titlul ales de editura Corint pentru ediția în limba română nu mi se pare atât de potrivit precum cel original – Queen Victoria: A Life of Contradictions (Regina Victoria: O viață plină de contradicții) – deoarece autorul însuși și-a construit cartea tocmai pe ideea acestui titlu.

Dincolo de acest neajuns, aș observa că, la fel ca restul volumelor din colecția istorică a editurii Corint, cartea lui Dennison este un produs remarcabil, de bună calitate, incluzând și un colaj cu picturi și fotografii ce o înfățișează pe Regina Victoria de-a lungul domniei sale. Ca orice lucrare științifică, și aceasta are o bibliografie bogată și note care le dau pasionaților de istorie, epocă și personaj posibilitatea să adâncească studiul.

Dar cum este prezentată faimoasa regină în portretul realizat de Matthew Dennison? Așa cum sugerează chiar titlul original, ca o femeie plină de contradicții. Este de un real folos pentru cititor faptul că biografia începe cu frageda pruncie a reginei și continuă imediat cu perioada adolescenței sale timpurii (Victoria a urcat pe tron la vârsta de 18 ani) pentru a înțelege care a fost originea anumitor atitudini și decizii luate de aceasta de-a lungul vieții.

Victoria a fost înconjurată întotdeauna de bărbați puternici, aceștia nereușind totuși să-și impună mereu punctul de vedere, fie din cauză că, la început, tânăra regină era pur și simplu încăpățânată, fie din cauză că, mai târziu, avea experiența conducerii Imperiului Britanic de-a lungul câtorva decenii. Găsindu-și dragostea în brațele prințului-consort Albert, regina a fost marcată serios de moartea acestuia, în deceniile următoare. Ea a luptat să obțină ceea ce-și dorea, iar îndârjirea sa i-a fost insuflată națiunii, care a devenit conștientă de puterea și de strălucirea pe care le atinsese.

Cartea Regina Victoria. Secretele unei epoci umanizează și pune în lumină aspecte interesante, necunoscute publicului larg, ale personalității acestei regine, arătându-le cititorilor că aceia care s-au aflat sau se află la conducere sunt și ei oameni simpli, însă unii ale căror bucurii și tragedii personale pot avea influență sau repercusiuni asupra unor popoare întregi. Vă recomand cartea ca punct de plecare într-o cercetare mai aprofundată a istoriei britanice din secolul al XIX-lea.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii