Șapte destinații turistice de găsit în cărți

A venit vara și cu pași repezi se apropie vacanța, iar gândul aleargă spre un loc potrivit în care, pentru puțină vreme, să ne reîncărcăm bateriile. Pentru aceasta, există agenții de turism care se ocupă de împlinirea oricărei dorințe a clientului. Dar, pentru cei mai visători există mereu cărțile.

E adevărat, cititorul împătimit reușește în orice perioadă să se facă pierdut printre pagini și paragrafe cu ușurință. Dar pentru cei care au un timp limitat, această perioadă este propice pentru a deschide o carte și a o aprofunda. De aceea, avem câteva propuneri turistice pentru această categorie de persoane. Citiți, plonjați și uitați pentru un timp de lumea care ne înconjoară.

1. Centrul Pământului. Operele lui Jules Verne au reușit să impresioneze generații întregi de copii și tineri. Chiar dacă astăzi nu mai sunt atât de misterioase datorită cunoștințelor despre planeta noastră, aventurile rămân la fel de palpitante. Știm că dacă am face o călătorie în centrul Pământului, am găsi altceva, dar imaginația se delectează mult mai mult cu lumea nepieritoare creată de scriitorul francez.

2. Oceania (1984). Nu e deloc cel mai frumos loc de vizitat și probabil că am căuta să plecăm cât mai repede de acolo, dar o vizită în țara Fratelui cel Mare face bine minții și ne păstrează alerți cu privire la felul în care se învârte lumea. Dacă tot ajungeți în zonă, nu uitați să închiriați un autocar și spre Ferma animalelor. O să vă întoarcă lumea cu susul în jos.

3. Troia (Iliada). Pentru cei care vor să se bronzeze, să învețe istorie și poate să vadă vreo față faimoasă, Homer vine cu o propunere deosebită. La poalele Ilionului o să vedeți desfășurându-se o mare confruntare de proporții epice (practic, e locul unde s-a inventat această expresie) și o luptă a voințelor și ambițiilor pentru marele premiu, un loc în istorie.

4. Rusia, 1815 (Război și pace). Unora le e dor de frigul iernii, așa că o excursie până în Rusia, minus Cupa mondială, poate fi un plus. Ne întoarcem într-o vreme a aristocrației înalte și a eleganței pierdute în fotografii și povești. De la Napoleon până la toți nobilii ruși prinși în lupta pentru salvarea imperiului lor, veți fi martorii unui episod traumatic, dar glorios al istoriei recente.

5. Muntele vrăjit. Thomas Mann ne scrie o rețetă care  ne va permite să călătorim până în vârful unui munte înalt, într-o stațiune ce strânge laolaltă societatea pestriță a Europei dinainte de Primul Război Mondial. Vă veți simți ca niște vizitatori cu acces nelimitat care intră din salon în salon și din cameră în cameră ascultând frământările unei lumi ce se pregătește pentru amurgul ei.

6. Solaris. Pentru cei cu capul în nori, avem o călătorie până departe. Stația spațială ce orbitează în jurul planetei Solaris caută însoțitor de drum. Condițiile de siguranță nu sunt cele mai bune, existând unele probleme tehnice, însă întâlnirea simbolică cu însăși planeta va fi o privire în oglindă, o lectură proprie ce merită făcută.

7. Narnia (Cronicile din Narnia). Dacă aveți prin casă un dulap vechi și care miroase a iarnă, ați face bine să dați la o parte paltoanele și să-i căutați spatele. Pentru că asta vă poate duce într-o călătorie în coloratul și neîmblânzitul ținut al Narniei. E de evitat o întâlnire cu Vrăjitoarea albă, dar să nu lipsiți în zilele în care regele Aslan e disponibil pentru audiențe. E ceva într-adevăr de vis.

Drumurile noastre se despart de acum încolo și fiecare o va lua pe calea care-i place cel mai mult. Desigur, cele șapte destinații sunt doar unele dintre porțile cele mai străbătute. Fiecare carte din bibliotecă e un pliant spre o altă lume. Folosiți-le cu încredere și bazați-vă pe gândurile voastre să vă poarte mai departe decât ar putea orice gadget năstrușnic.

autentifică-te pentru a adăuga comentarii