6 romane grafice la îndemâna cititorilor români

Editurile românești au făcut câțiva pași în anii recenți pentru a oferi publicului român și romane grafice. Iată o selecție dintre acestea, adică volume care ar merita să se afle în biblioteca oricărui iubitor de gen.

1. Corto Maltese. Editura Cartea copiilor, în mod surprinzător, dacă ținem cont de specificul ei și de cititorii cărora le sunt adresate cele mai multe cărți publicate, a tradus și publicat în română (deocamdată) primele 3 volume din seria lui Hugo Pratt cu Corto Maltese – Balada mării sărate, Sub semnul Capricornului și Departe, tot mai departe. Aceste albume sunt un must have și must read.

2. Viața lui Isus. Scris de Ben Alex și ilustrat de Jose Perez Montero, romanul grafic Viața lui Isus, publicat de editura Viață și Sănătate, câștigă publicul prin fidelitatea față de textele evangheliilor și prin atenția cu care ilustratorul a reprodus scenele iudaice ale secolului I, până în cele mai mărunte detalii. O bună ocazie de a (re)descoperi biografia Marelui Personaj.

3. Prâslea cel Voinic și merele de aur. Recent publicat și în limba franceză, acest roman grafic este opera ilustratoarei românce Maria Surducan, având la bază câteva cunoscute basme românești. Volumul captivează prin interpretarea basmelor, prin aluziile la diverse surse de inspirație și prin cromatica excepțională.

4. Persepolis. Cele două volume scrise și ilustrate de Marjane Satrapi au cucerit un public larg, stând și la baza unui celebru film de animație. Volumele sunt autobiografice și ne introduc într-o lume și o cultură aparte, respectiv în spațiul iranian. Pot fi găsite în oferta editorială a imprintului Graphic al editurii Art.

5. Maus. Povestea unui supraviețuitor. Tot de la Graphic-Art avem și acest roman grafic unic în felul lui, realizat de Art Spiegelman. Este cel dintâi roman grafic premiat cu Pulitzer – faptul s-a întâmplat în 1992 – și spune povestea unui evreu din Polonia, în anii terifianți ai Holocaustului.

6. Ferma animalelor. Este cea mai proaspătă apariție editorială din listă. Romanul a fost publicat de Polirom și se bazează, după cum e ușor de intuit, pe faimoasa carte Ferma animalelor a lui George Orwell. Ilustrațiile semnate de pictorul brazilian Odyr sunt pur și simplu frumoase.

 

Imagine: decupaj din coperta romanului grafic Persepolis

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii