5 cărți recomandate din genul „mystery”

Li se mai spune și „cărți polițiste”. Sunt considerate literatură ușoară, de noptieră, bună de citit în tren sau în circumstanțe în care cititorul nu se poate concentra prea mult. Poate într-un articol ulterior voi reveni la acest gen îndrăgit de milioane de cititori din toată lumea. Deocamdată, vă recomand 5 cărți mystery și, totodată, 5 autori de gen.

 

Câinele de teracotă

Romanul Câinele de teracotă, de Andrea Camilleri, este al doilea din seria al cărei erou principal este comisarul Salvo Montalbano. În Italia, Montalbano e la fel de îndrăgit ca Maigret în Franța și Sherlock Holmes în Anglia. Acțiunea se petrece în Sicilia. Aflat pe urmele unor traficanți de arme, comisarul descoperă cadavrele a doi tineri uciși cu o jumătate de secol în urmă. Deși superiorii săi nu acordă importanță cazului, Montalbano nu rezistă tentației de a încerca să afle cine au fost cei doi și în ce circumstanțe au murit. Volumul a fost publicat de Editura Nemira, care a publicat până acum vreo 7-8 volume din cele 24 (cu Montalbano) scrise de Camilleri.

 

Misterul camerei galbene

Lucrare clasică, printre primele ale genului, Misterul camerei galbene, de Gaston Leroux (da, e cel care a scris și Fantoma de la operă), a fost apreciată de John Dickson Carr drept „cea mai bună enigmă care se petrece într-un spațiu închis scrisă vreodată”. Nu la fel de cunoscut ca Sherlock Holmes, dar la fel de inteligent, înzestrat cu un spirit pătrunzător de observație, ziaristul Joseph Rouletabille se dovedește un investigator de primă mână, singurul capabil să deslușească ițele încurcate ale unui caz incredibil – victima unei tentative de asasinat e găsită într-o cameră complet izolată, închisă pe dinăuntru și nimeni nu știe cum ar fi putut scăpa fugi de acolo cel care a încercat să-i curme viața. Cartea a fost publicată de Crime Scene Press, în 2017.

 

Asasinarea lui Roger Ackroyd

Agatha Christie nu are nevoie de introducere. Se știe deja că e considerată „regina romanului polițist”. Cele două personaje emblematice pe care le-a creat și pe care iubitorii genului mystery le cunosc foarte bine sunt detectivul belgian Hercule Poirot și bătrâna domnișoară Jane Marple. Agatha Christie a scris zeci de romane cu aceste personaje, așa că e greu de ales unul dintre ele. Vă recomand totuși Asasinarea lui Roger Ackroyd, unul dintre cele mai bune ale ei, considerat inovator la data publicării, dar nu vă pot spune de ce, deoarece ar însemna să vă dezvălui cheia misterului din carte. Recent, Editura Litera a publicat o nouă ediție a acestui roman ai cărui eroi sunt Hercule Poirot și „micile sale celule cenușii”.

 

Adevărul despre cazul Harry Quebert

Publicat de Editura Trei, în 2013, Adevărul despre cazul Harry Quebert este cel mai voluminos dintre romanele prezentate în selecția de față – nu mai puțin de 656 de pagini. Nu e doar un roman polițist, ci și un roman psihologic, în care tânărul scriitor Marcus Goldman încearcă să își ajute mentorul, pe scriitorul consacrat Harry Quebert, să-și dovedească nevinovăția – acesta fiind acuzat de uciderea unei adolescente, dispărută cu 33 de ani înainte. Autorul cărții, Joël Dicker, se dovedește un abil țesător al intrigii. Romanul e cu adevărat captivant și are un final cu totul surprinzător.

 

Crime cu monogramă

Este tot un roman cu Hercule Poirot în rolul principal, însă – surpriză! – autoarea nu este Agatha Christie, ci Sophie Hannah, cunoscută scriitoare de romane de suspans. Se știe că, în ultimul roman cu Poirot scris de Agatha Christie – e vorba de romanul Cortina – eroul devenit legendar pentru cazurile dificile pe care le-a rezolvat moare la rândul lui. Hannah l-a readus la viață pentru rezolvarea unei noi enigme și se poate spune că romanul ei le egalează pe cele ale creatoarei lui Poirot. De data aceasta, micuțul și galantul belgian trebuie să deslușească misterul morții a trei persoane descoperite în Hotelul Bloxham, fiecare cu câte un buton cu monogramă în gură. Cartea Crime cu monogramă a fost publicată tot de Editura Litera.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii