1. Inchiriază o bicicleta
Există centre în Bucureşti de unde poţi închiria gratuit o bicicletă pentru 2 ore şi poți face turul parcului sau al împrejurimilor. 2 ore nu sunt mult, dar pot fi de ajuns pentru a prinde gustul unui nou hobby pe care l-ai putea practica în fiecare zi. Caută să vezi dacă există un astfel de centru şi în oraşul tău. S-ar putea să ai o surpriză.
2. Vizitează un muzeu
Atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe din ţară, există muzee care pot fi vizitate gratuit în anumite zile ale lunii. Poate că nu eşti fan stat toată ziua într-un muzeu şi uitat la tablouri, însă există şi muzee de nişă, care sigur îți vor deschide interesul pentru domenii şi lucruri noi. Vizitează site-ul muzeului pe care vrei să îl vizitezi şi verifică dacă are o astfel de zi.
3. Mergi la bibliotecă
Bibliotecile publice organizează pe timp de vară activități speciale sau crează un cadru placut în care poţi citi o carte sau poți răsfoi o revistă, iar unele dintre ele chiar te invită la seri de jocuri cu prietenii. Nu stiu cât de des ai vizitat până acum biblioteca publică din oraşul tău, dar poate că este momentul potrivit pentru a începe.
4. Invitație la concert
Pe timpul verii, mai ales în week-end-uri, multe parcuri sau spații publice se transformă în săli de concerte. Formații sau grupuri mai mult sau mai puțin cunoscute, muzică de diferite genuri, câte puțin pentru fiecare. Şi totul gratuit. Dacă eşti din Bucuresti, poți să încerci concertele de la Universitate, din zona spitalului Colțea.
5. Invitație la film
Dacă esti un pasionat al celei de a şaptea arte, sigur poti găsi pe timpul verii un cinematograf în aer liber unde poți viziona filmele bune ale anului sau filmele de referință. Poate chiar unul a cărui cronică ai citit-o în www.bibliotecarespiro.ro Partea buna este că, dacă nu îți place filmul, te poţi ridica liniştit şi pleca. In plus nici nu o să îți pară rău că ai dat banii pe bilet. De asemenea poti verifica şi programul diferitelor Institute culturale pentru proiecţii de filme documentare, scurt-metraje şi alte evenimente inedite. O parte dintre ele au intrarea gratuită.
6. Participă la un atelier la Ceainăria Respiro
Periodic, prietenii noştrii de la Ceainăria Respiro organizează ateliere cât se poate de practice, de o după-amiază, în cadrul cărora poţi descoperi noi pasiuni sau dobândi cunoştinte care să îţi facă viaţa mai frumoasă. Vizitează constant pagina de FB a ceainăriei pentru a fi la curent cu evenimentele desfăşurate acolo. Participarea este gratuită, dar ai nevoie să îţi rezervi locul din timp.
7. Participă la o întâlnire de blogeri
Blogerii sunt oameni pasionaţi de diferite domenii cărora le place să scrie despre pasiunea lor, despre lucruri pe care le fac şi despre lucruri învăţate. Există blog-uri culinare, despre călătorii, despre biciclişti, despre tricotat, croşetat şi alte activităţi hand-made. Periodic, ei se întâlnesc pentru a sta de vorbă despre ceea ce le place, pentru a face schimb de experienţe şi poate chiar pentru a exemplifica lucrurile pe care le realizează. Caută întâlnirile bloger-ilor din oraşul tău şi mergi o dată să vezi ce poţi afla nou. De cele mai multe ori, întâlnirile sunt deschise şi cititorilor.
8. Vizitează o librărie
O librărie nu mai este de mult doar un loc în care intri, iei cartea de pe raft, o plăteşti la casă şi ai plecat. Există librării aranjate în asa fel încât să te simţi cât mai bine. Cu fotolii în care să stai în timp ce răsfoieşti o carte, cu muzică plăcută care se aude în fundal. Librării care organizeaza lansări de carte, conferinţe pe diferite teme, la care intrarea este liberă. Poţi prinde chiar un loc pe scaun, dacă te duci din timp sau poţi pleca cu un autograf de la autorul tău preferat. Poate că cele mai cunoscute astfel de librării sunt librăriile Humanitas. Dacă mai găseşti şi altele, dă-ne şi nouă de veste.
9. Descoperă oraşul tău
De multe ori ne gândim că o vacanţă exotică sau una departe de casă este vacanţa perfectă. Când ţi-ai luat însă timp ultima dată pentru a descoperi oraşul tău? Casele vechi, străduțele cochete, locuințele oamenilor faimoşi, bisericile ale caror picturi sunt puțin şterse din cauza timpului trecut, statui inedite, locuri care nici macar nu ştiai că există în oraşul tău. Fă rost de o hartă a oraşului şi ia-ți o după-amiază pentru a le putea vizita. Poți sta de vorbă chiar cu bunici, străbunici, mătuşi şi unchi pentru a descoperi locuri despre care nu se prea vorbeşte. Dacă nu ştii de unde să începi, caută pe internet să vezi dacă nu există şi un tur gratuit al oraşului tău. Şi după ce ai pus baza, poți continua descoperirile singur.
Fii voluntar
Verile nu sunt doar despre tine şi ce poți face pentru a avea o vară frumoasă, dar şi despre ce poți face cât e ziua de lungă pentru a le face vara mai frumoasă altora. Există proiecte pentru tineri sau copii desfăşurate pe timpul verii care au nevoie de voluntari. Există proiecte pentru oameni singuri, în vârstă, nevoiaşi, bolnavi care au nevoie de un voluntar pentru o lună-două. Şi dacă nu găseşti nimic care să îți placă, poți incerca chiar tu ceva.
* * * * *
Verile sunt despre zile lungi, însorite sau ploioase, care aşteaptă să fie umplute. Despre lecții care aşteaptă a fi învățate, experiențe trăite şi oameni pe care nu i-ai cunoscut încă. Dacă îți sunt de folos sugestiile noastre, aşteptăm să ne povesteşti cum a fost vara ta neprețuită. Dacă ai şi alte idei de activități gratuite care îți pot oferi o vară deosebită, dă-ne de veste pentru a putea îmbogăți lista.
Și până atunci, bucură-te de vară. Ea se bucură deja de tine.
Surse:
www.la-pedale.ro - Biciclete
www.ivelo.ro - Biciclete
www.eastcomfort.com - Muzee
facebook.com/BibliotecaMetropolitanaBucuresti - Biblioteci
www.gratuitor.ro - Evenimente cu intrare liberă
muzica.metropotam.ro - Concerte de muzică clasică
www.jurnaldebucuresti.com - Institute culturale
facebook.com/ceainariarespiro – Ceainăria Respiro